Reducerea prețurilor la alimente care urmează să expire ar putea reduce risipa alimentară cu 21%

Reducerea prețurilor la alimente care urmează să expire ar putea reduce risipa alimentară cu 21%

Reducerea prețurilor pe măsură ce articolele perisabile se apropie de data lor de expirare ar putea reduce risipa de alimente de la comercianții cu amănuntul de produse alimentare cu 21% sau mai mult, potrivit unui studiu de la Rady School of Management din UC San Diego, publicat pe 25 iulie.

În timpul descompunerii, deșeurile organice eliberează gazul cu efect de seră metan. Deșeurile alimentare eliberează anual până la 10% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial, spun cercetătorii.

Anul trecut, California a lansat un program rezidențial de reciclare a deșeurilor alimentare, iar un proiect de lege a fost introdus recent în Legislația statului pentru a reține termenele de „vânzare” de la producători, ceea ce poate determina consumatorii să arunce alimentele inutil.

Studiul Rady School, care va fi publicat în Marketing Science , a evaluat două programe menite să retragă deșeurile din gropile de gunoi: cele menite să interzică deșeurile organice, care au fost introduse în nouă state – inclusiv California – și prețurile dinamice sau reducerea prețurilor la articolele care se apropie. expirare, care este mai populară în afara SUA

Autorul lucrării, Robert Sanders, profesor asistent de marketing și analiză la Rady School, a declarat că analiza a constatat că prețurile dinamice reduce risipa cu 21% în medie, în timp ce crește marjele brute ale lanțurilor de produse alimentare cu 3%. În schimb, o interdicție a deșeurilor organice, chiar dacă crește costul trimiterii produselor perisabile la o groapă de gunoi de 10 ori mai mult decât costă astăzi, reduce deșeurile cu doar 4 la sută și scade marjele brute cu aproximativ 1 la sută.

„Dacă autoritățile de reglementare doresc să reducă în mod direct deșeurile din magazinele alimentare, ar trebui să încurajeze lanțurile de produse alimentare să adopte prețuri dinamice față de impunerea interdicțiilor privind deșeurile organice sau a taxelor pe deșeuri”, a spus Sanders. „Este, de asemenea, o soluție bazată pe piață pe care comercianții înșiși o pot implementa.”

„Destul de ciudat”, a spus el, „mai puțin de 25% dintre comercianții cu amănuntul de produse alimentare din SUA oferă orice fel de prețuri dinamice, în timp ce majoritatea hotelurilor și companiilor aeriene vor reduce camere și locuri atunci când au un surplus”.

Peste 10% din deșeurile alimentare provin de la comercianții cu amănuntul de alimente care aruncă surplusul de produse perisabile după data de expirare, a spus Sanders.

California cere companiilor care generează cel puțin doi metri cubi de deșeuri solide pe săptămână să-și recicleze deșeurile organice prin compostare sau donație.

Prețurile dinamice, pe de altă parte, „încurajează comercianții cu amănuntul să arunce mai puține alimente, în primul rând prin aplicarea unui algoritm care determină când magazinele alimentare ar trebui să reducă prețul produselor perisabile în funcție de stocul și data de expirare a acestora”, potrivit unui comunicat al UCSD. Cu prețuri dinamice, vânzătorii pot schimba prețul alimentelor de mai multe ori pe zi.

„Dacă autoritățile de reglementare doresc să reducă în mod direct deșeurile din magazinele alimentare, ar trebui să încurajeze lanțurile de produse alimentare să adopte prețuri dinamice față de impunerea interdicțiilor deșeurilor organice sau taxelor pe deșeuri.”

— Robert Sanders, UC San Diego Rady School of Management

Un avantaj suplimentar al prețurilor dinamice este că face produsele perisabile mai accesibile, în timp ce interdicțiile privind deșeurile organice pot dăuna consumatorilor prin reducerea stocurilor comercianților cu amănuntul, a spus Sanders.

Analiza lucrării se bazează pe un model economic care „caracterizează comportamentul unui comerciant cu amănuntul, deoarece băcănii trebuie să decidă cât de mult produs să comande înainte de a ști cât se va vinde înainte de a ajunge la data de expirare”, se spune în declarația UCSD.

Pentru a testa predicțiile modelului, Sanders a folosit date din categoria de pâine artizanală Pick 'n Save, un mare lanț de băcănie din Vestul Mijlociu.